Memorijal “Lupoglav” smatra se najzahtjevnijim visokogorskim zimskim usponom tog tipa u široj regiji.
Lupoglav 2102 m (Prenj), sjeverna stijena, foto Mahir Mešić

S pravom, ako uzmemo u obzir nadmorsku visinu (2102 m), relativnu visinu (2000 m) specifičan položaj vrha (klimatski i meteorološki), vrijeme uspona (sredina februara), te noćenje vani jer kuća ili skloništa nema.
Recimo, u prilog tome, da je bilo pohoda kada je i najpripremljenijima, najiskusnijima i najopremljenijima bilo nemoguće doseći sam vrh.
Ilija Dilber (Arhiv Foto Fokus, contrib. M. Gafić)

Memorijal se organizuje kao podsjećanje na Iliju Dilbera, Ziju Jajatovića i Milorada Stjepanovića koji su se februara 1970 g, prvi popeli na Lupoglav zimi. Prije toga bilo je zabilježeno više bezuspješnih pokušaja, između ostalih Drage Šefera koji je opisan u knjizi Planinarski zapisi ( http://zone-2000.net/service/books01.htm )
Na žalost, trojica prvih osvajača Lupoglava ostali su gore zauvijek. Priču o usponu pokušali su ispričati drugi kroz nagađanja i pretpostavke. Serija snimaka s oštećenog filma nađenog u kameri, koje su oni sami snimili, dio je priče o prvim osvajačima Lupoglava zimi. Fotografije, prvi put objavljene na Internetu, možete naći ovdje ( http://www.zone-2000.net/arhiv/PHS/116LPG71/doc01.htm ).
Zijo Jajatović (contrib.: M. Gafić)

Potraga i pronalazak Dilbera, Jajatovića i Stjepanovića opisani su u knjizi “Odiseja 7000” (M. Gafić) ( http://zone-2000.net/service/books02.htm ), izvod objavljen juna 2006 g. na Zone 2000, ilustrovan fotografijama iz kolekcije B. Tolića: ( http://www.zone-2000.net/arhiv/06/029lpg70/doc01.htm )
(Na sajtu Zone2000 objavljivane su reportaže sa Memorijalnog uspona LPG u više navrata, no gore navedeni linkovi predstavljaju najbitnije izvode iz tog opusa)

Milorad Stjepanović (Arhiv Foto Fokus, contrib. M. Gafić)

Ipak (da pokušamo svesti stvari u realne okvire), s obzirom na sve poteškoće, rizike i ozloglašenost, uspon na Lupoglav jugozapadnim pravcem (Memorijal) ne može se smatrati alpinističkim usponom, mada se taj termin često navodi. To je ozbiljan i težak dvodnevni visokogorski zimski uspon (sa bivakovanjem), kondicijski zahtjevan i traži provjerenu opremu.
Najveći rizik se svodi uglavnom na završni uspon koji je dijelom eksponiran u smislu da pravac siječe nagibe koji se završavaju stotinjak metara dugim uskim točilima i stjenovitim partijama. Pristup do pod vrh preko Barnog dola nosi rizik od lavina ukoliko su sniježni uvjeti tog tipa.
No, PS BiH kao nosilac i organizator Memorijala, koji ujedno odgovara za sigurnost učesnika, u stanju je osigurati bezbjedan pristu vrhu.
Dakle, “Memorijal Lupoglav 2014”, 8 – 9 februara. Dobro došli!
(Više informacija na stranici PS BiH: http://psbih.ba/za-vikend-na-lupoglav-sa-ps-bih/ )