Niti jedan Statut pl. organizacija nije predvidio rušenje mukotrpno izgrađenih, namjenskih objekata. Ipak se to desilo sa jednim planinarskim objektom na Vilincu (Čvrsnica). Svi odgovorni ostali su nijemi na ovaj planinarski vandalizam, iako znaju koliko je teško izgraditi objekt u ovakvom visokogorskom ambijentu, reagovanje je B. Behrema.Kuća Vilinac (Čvrsnica) sa skloništem iz maja 1965 g.

Iako u planinarstvu nema onoliko negativnih pojava kao u takmičarskim granama fizičke kulture, i u našoj organizaciji ima drača. O tome svjedoči nemili događaj što se zbio 20. jula 2013. godine na Čvrsnici.
Izgradnjom dobre saobraćajnice iz Jablanice preko Polja i Blidinja do Posušja i Duvna, povećao se interes i broj turista i ljubitelja prirode koji dolaze na planinu Čvrsnicu. Mnogim pripadnicima ljudskog roda nije poznata ona: “Prirodo sveti su ti dvori, blago onom, koj’ te cijeni i voli”. Neki radi neznanja, a drugi hotimično, zaviruju u te prirodne dvore, pa obaraju, ruše i uništavaju što je izgrađeno i korišteno kroz decenije. Najbolji nam je primjer u tome, planinarsko sklonište pored kuće na Vilincu (Čvrsnica), kojeg su grupica planinara PSD “Vilinac” iz Jablanice, predvođeni predsjednikom, srušili i uklonili.

Sklonište je izgrađeno kad i planinarska kuća, davne 1938. godine. Željom, ljubavlju i mukotrpnim radom izgrađeno sklonište imalo je prvenstvenu zadaću da pruži utočište turistima i planinarima kad se nađu na ovoj visokoj planini, bez ključa i u vrijeme kad kuća nije otvorena za posjetioce. Svugdje u svijetu gdje je planinarstvo razvijeno, kao i boravak u ovako visokim gorjima kakva je Čvrsnica, pored kuća građena su i skloništa. Na ovaj način svi posjetioci visokih planinskih predjela imali su gdje da se sklone i nađu spas od loših vremenskih prilika. Sklonište na Vilincu imalo je identičnu ulogu, da posjetiocima planine pruži zaštitu i tako izbjegne nesreća na planini.
Svakom posjetiocu, kad dođe u kuću na Vilincu, upada u oči praznina nastala na mjestu uklonjenog skloništa. Uklapalo se ono u planinski pejzaž i ulijevalo posjetiocu i planinaru toplinu i sigurnost.

Planinarsko sklonište uz kuću Vilinac (Čvrsnica) kroz razne epohe:
Sl. 1 – 1975 g
Sl. 3 – februar 1939
Sl. 4 – juli 1950
Sl. 6 august 1938
Ostale fotografije su novijeg datuma (poslijeratne)
(Fotografije sabrao B. Behrem)

Činu rušenja i uklanjanja skloništa nisu se suprotstavile i usprotivile pozitivne snage u Društvu “Vilinac” iz grada Jablanice. Uklanjanju skloništa nije se suprostavilo i usprotivilo ni rukovodstvo Planinarskog Saveza BiH. Svi odgovorni ostali su nijemi na ovaj planinarski vandalizam, iako znaju koliko je teško izgraditi objekt u ovakvom visokom gorju i kakav ono značaj ima za planinare i posjetioce.
Planinarske organizacije grčevito se bore da izgrade objekte po planinama. A u Statutu PSBiH pa i u Statutu PSD “Vilinac” iz Jablanice, jasno je regulisana gradnja i održavanje objekata kroz čln. 6; 14; 29; 30; 40 i 41. Niti jedan Statut nije predvidio rušenje mukotrpno izgrađenih, namjenskih objekata. U čudu se pitaju mnogi posjetioci kuće, vrha Vilinac i planine Čvrsnice, tko je naredio i dopustio da bude srušen i uklonjen ovako dragocjen, značajan i namjenski objekat, koji je decenijama bio u preventivnoj i dobronamjernoj planinarskoj funkciji?
Uklanjanje namjenskog planinarskog skloništa sigurno će uticati na smanjenje broja posjetilaca Vilincu i Čvrsnici, prosto iz bojazni da mogu biti izloženi uslovima koji vode u nesreću.
Kuća Vilinac iz augusta 2013 sa nepotrebno uklonjenim skloništem. Foto: A. Šunje

Ovaj vandalizam bi morao biti sankcionisan. To su morali uraditi, a nisu, Sud časti PSD “Vilinac” iz Jablanice i PSBiH putem svojih organa, a sve poštujući klauzule Statuta, te da takođe jednom meritornom naredbom obavežu PSD “Vilinac” da izgradi novo sklonište i time vrati planini ono što su joj generacije planinara ostavile. Sklonište će pružiti zaštitu svima koji se nađu u nevolji na visokogorskom području planine Čvrsnice, a i smanjiti rizik provaljivanja u kuću u slučaju nevolje.
Planinari će, istina, i dalje razloge za odlazak na planinu nalaziti u njoj samoj, ali im je ipak potrebno osigurati te najelementarnije uvjete za smještaj. Nadajmo se da će ovih nekoliko redaka biti povod bilo kakvim reagovanjima, te da će se udruženim zalaganjem planinara riješiti ovaj, za planinarstvo čvrsničkog područja, bitan problem.

Bećir Behrem